Με την βαρκα στον τυφωνα

Μυτιληνη Περαμα 7 Αυγουστου

2015 Εχω μια βαρκα ξυλινη. Την εφτιαξα με το γιο μου. Ωραια  ειναι και γοργοταξιδη. Μπροστα ακροπρορο με το κεφαλι Ποσειδωνα
Πηραμε δελτιο καιρου οι ανεμοι μεχρι 7 μποφορ. Ξεκινησαμε . Αν και απο βραδυς ειχαμε δει το φεγκαρι μισο και ορθιο, που προμηνουσε την επαβριο αερα  , δεν δωσαμε σημασια. Η Μερα ηταν ηλιολουστη . Πηγαμε σε μια γλαροπαραλια  φυγανε οι γλαροι  , την κατακτησαμε. Ωραια θαλασσα για μπανιο , σκηνα για σκια.
Ξαφνικα ειδαμε στον οριζοντα κατι μαυρακια που ερχοντουσαν με μεγαλη ταχυτητα και ολο και μεγαλωνανε. Ανησυχισαμε . Τα μαζεψαμε και ειπαμε να φευγουμε. Το κυμα αρχισε να δυναμωνει. Δεν προλαβαμε να κανουμε ενα μιλι , και μαυρισε ο ουρανος . Τα κυματα γυνανε πανυψηλα και επιασε χαλαζει να ριχνει και να μας χτυπαει να ποναμε. Τι στην πλωρη μας βρηκε ο καιρος τι απο τα πλαγια τι στην πρυμνη.
Σκοτινειασε η θαλασσα και οι κεραβνοι πευτανε στην παραλια που ειμασταν με κροτο, ενω γυρω μας σφυραγανε οι αστραπες πανω στα κυματα, που πρωτη μου φορα ειδα  ετσι τη θαλασσα . Το καθε μεγαλο κυμα εκανε τριγωνες μυτες που τα περιγραματα τους φωτιζοντουσαν εντονα απο τις αστραπες, και ολο το αλο φοντο ητανε ενα σκουρο γκρι που δεν εβλεπες ουτε  δυο μετρα παρα περα. Η βαρκα καθως ειναι φτιαγμενη λαφρυα  (για να μπορουμε να την κουμανταρουμε στην στερια μολις 70 κιλα ενω ειναι 4 μετρα,) πεταγε απο κορυφη σε κορυφη σε καθε κυμα.
Εγω ειμαι θαλασσινος  και στον Πειραια ειχαμε βαρκα και ειχαμε κυνδυνυνεψει και εκει οταν πηγαινα γυμνασιο . Βρεθηκαμε μπρος στη πλωρη σε ενα κοτερο που εμπενε στο Λιμανι και παρατριχα να μας κοψει στα δυο και καιρους εχω αντιμετωπισει, μα τετοιο πραγμα ποτε.

Καταφεραμε να παμε τη βαρκα εκει που θελαμε. Μπροστα στο περιβολι μας. Δεν εχουμε λιμανακι, ειναι αρχαιολογικη περιοχη δεν επιτρεπετε ουτε μια πετρα να μετακινησεις. Ετσι εχουμε μια ξυλινη κατασκευη με τροχαλιες που την ανεβαζουμε απανω. Ειναι ετσι φτιαγμενη που δεν χρειαζεται να φουσκωσουνε τα ξυλα για να μην παιρνει νερα. Νερα δεν βαζει. 

Οταν την τραβηξαμε μεχρι τα μισα εξω και ακινητοποιηθηκε, ηρθαν τα κυματα την χτυπισανε και την τουμπαρανε πανω στις πετρες μαζι με την κατασκευη ανελκυσης που να την κρατησεις. Τα πραγματα μας τα βγαλαμε απο τη βαρκα και κυνηγαγαμε τους σακους που παρασερνε ο αερας σαν να κυνηγαγαμε λαγους . Μολις μας ειδαν να βγαινουμε τρεξανε με τα αυτοκινητα και μας ρωταγανε για τα σκαφη που ενδιαφεροντουσαν, αν τα ειδαμε, αν προλαβανε να βγουνε. 

Μπηκαμε στο περιβολι μας . Μια μεγαλη μπανανια πυκνη που εχουμε στην εισοδο ητανε σαν να την πατησε ελεφαντας . Ηπιαμε λικερ για να συνελθουμε. Το φτιαχνουμε απο κονιακ βαζουμε μεσα βισηνα , μπαχαρικα, ζαχαρη και στον Ηλιο.
Σε καμια ωρα κοπασε ο αερας , κατεβηκαμε και ταχτοποιησαμε τη βαρκα. Δεν ειχε παθει τιποτα. 
Στο χωριο μηλουσαν για θεομηνια και οτι ο αερας ξεριζωσε ολοκληρα κτηματα με ελιες. Ειδαμε μεγαλο πευκο που ξεριζωμενο ειχε πεσει πανω σε σπιτι. Αρμυρηθρες πολων χρονων ειχαν πεσει κατω και αλες καταστροφες . 
Τωρα πια ειμαστε υπεριφανοι για τις ναυπηγικες μας ικανοτητες αλα και τις ναυτικες μας επισης.